Liczba zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych stanowi istotny problem zdrowia publicznego. Powszechnie wiadomo, że na ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia kluczowy wpływ ma styl życia, w tym niewłaściwa dieta, palenie tytoniu oraz brak aktywności fizycznej. Ostatnie badania potwierdziły, że osobom ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych szczególnie polecana jest dieta śródziemnomorska. Można ją łatwo dostosować do polskich warunków, trzymając się kilku podstawowych zasad. Eksperci kampanii „Akcja Kardioprotekcja” podkreślają, że jednym z filarów skutecznej kardioprotekcji i rehabilitacji kardiologicznej jest zbilansowana dieta.
Według badań opublikowanych w The British Medical Journal codzienne stosowanie diety śródziemnomorskiej przynosi korzyści zdrowotne osobom z podwyższonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy wykazali, że ten sposób żywienia może zmniejszyć u nich prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca, udaru mózgu lub przedwczesnej śmierci. W badaniu przeanalizowano siedem różnych diet pod kątem ich skuteczności w zapobieganiu chorób układu krążenia. Autorzy stwierdzili także, że programy diety niskotłuszczowej mogą również zmniejszyć prawdopodobieństwo zawału serca u osób ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
Dieta śródziemnomorska jest uznawana za najbardziej zdrowy model żywienia i styl życia przez liczne środowiska naukowe i organizacje międzynarodowe, takie jak Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) i Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Ze względu na swój wielowymiarowy, pozytywny wpływ na środowisko i społeczeństwo, w tym na zdrowie publiczne i odżywianie, została wpisana w 2010 roku na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO.
Ekspert kampanii „Akcja Kardioprotekcja” prof. Piotr Jankowski podkreśla, że: warto włączyć do swojego codziennego menu zasady diety śródziemnomorskiej, która dostarcza wielu korzyści dla zdrowia ludzkiego, w tym ochronę przed chorobami sercowo-naczyniowymi. W szczególności polecana jest osobom, które chorują m.in. na nadciśnienie tętnicze, miażdżycę, zaburzenia lipidowe czy chorobę niedokrwienną serca. Nawet, jeśli nie jesteśmy w grupie podwyższonego ryzyka, powinniśmy zadbać o zdrowy styl życia, aby zapobiec rozwojowi chorób serca i układu krążenia.
Dieta śródziemnomorska po polsku
Okazuje się, że Polki i Polacy wciąż kojarzą dietę śródziemnomorską w większości z produktami typowymi dla kuchni krajów Europy Południowej. Z badania Kantar Public z 2023 r., zainicjowanego przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, wynika, że mieszkańcy Polski jako elementy zdrowej diety śródziemnomorskiej wciąż najczęściej wskazują owoce morza, ryby typu łosoś, oliwę z oliwek oraz owoce i warzywa południowe. Jedynie 15% respondentów uznało polskie warzywa i owoce za produkty pozwalające realizować ten rodzaj diety.
Jak przekonują dietetycy i dietetyczki, śródziemnomorski model żywienia można łatwo i z powodzeniem wdrożyć również w Polsce. „Trzeba pamiętać, że dieta śródziemnomorska opiera się na produktach pochodzenia roślinnego i zazwyczaj oznacza dietę bogatą w owoce i warzywa, bogate w tłuszcze ryby i pełnoziarniste zboża, z umiarkowaną ilością mięsa i niskotłuszczowego nabiału. Ten rodzaj diety zachęca szczególnie do korzystania z sezonowych i lokalnych produktów, których w Polsce również nie brakuje. Mniej popularne w Polsce produkty, takie jak owoce morza, awokado, bakłażan, granaty czy oliwę z oliwek, można wymienić na przykład na cukinię, kabaczka, buraki, jagody, gruszki i olej rzepakowy – wyjaśnia ambasadorka kampanii „Akcja Kardioprotekcja” i dietetyk kliniczna Klaudia Wiśniewska.
Dobrze zbilansowany posiłek zgodnie z zasadami diety śródziemnomorskiej można skomponować w kilku krokach:
1. Dbaj o urozmaicenie w swojej diecie. Różnorodność to jedna z podstawowych zasad zdrowego odżywiania. W codziennym menu powinny znaleźć się źródła białka, tłuszczów i węglowodanów złożonych.
2. Wybieraj odpowiednie produkty. Dobierając odpowiednie produkty, możemy skomponować zbilansowany posiłek, który dostarczy nam niezbędnej energii oraz składników odżywczych. Posiłek taki powinien zawierać również związki korzystne z punktu widzenia prewencji chorób układu krążenia.
3. Przełóż teorię na praktykę i skomponuj swój talerz zdrowego żywienia.
Więcej na: https://kardioprotekcja.pl/kardiorehab/.
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o