Od dawna wiadomo, że dieta jest istotnym czynnikiem determinującym skład i poprawne funkcjonowanie mikrobioty jelitowej człowieka. Jednak wzajemne oddziaływanie między konkretnymi produktami spożywczymi a mikroorganizmami flory jelitowej jest słabo poznane. Dobrym przykładem takich produktów jest kawa, masowo spożywana na całym świecie, o unikalnym składzie i udowodnionych korzyściach zdrowotnych. Opublikowane w 2021 r. badanie próbek mikrobioty pobranych od ponad tysiąca osób wykazało, że spośród 150 produktów spożywczych i napojów kawa, zarówno mielona, jak i rozpuszczalna, wykazuje najsilniejszy związek między żywnością a mikrobiomem.
Inne badanie opublikowane w czasopiśmie Nature Microbiology miało na celu określenie wpływu spożycia kawy na niedawno wyizolowaną z jelit i dlatego stosunkowo mało poznaną bakterię Lawsonibacter asaccharolyticus. Przeprowadzono wielokohortową analizę populacji USA i Wielkiej Brytanii ze szczegółowymi informacjami dietetycznymi od łącznie ponad 22 tys. uczestników, które następnie powiązano z danymi z innych 211 badań (razem 54 tys. osób). Jak twierdzą autorzy, jest to największe jak dotąd badanie związku mikrobiomu jelitowego człowieka ze spożyciem kawy. Uczestnicy sami deklarowali się jako osoby pijące kawę i śledzili swoje codzienne spożycie. Naukowcy odkryli silną korelację między spożyciem kawy (także bezkofeinowej) a wzrostem L. asaccharolyticus. Wykazali, że kawa może stymulować jej wzrost, a metabolity kawy, w tym kwas chinowy, występują znacznie częściej u osób pijących kawę i będących nosicielami bakterii.
Zbadano również częstość występowania L. asaccharolyticus w bardziej zróżnicowanych społeczeństwach, co doprowadziło do ciekawego wniosku, że jest ona związana z powszechną dostępnością kawy w diecie w danej populacji. U osób dorosłych mieszkających w zurbanizowanych środowiskach o zachodnim stylu życia bakteria spotykana jest u ok. 60%, natomiast u osób należących do społeczności wiejskich o nietypowym dla Zachodu stylu życia częstość była znacznie niższa – 2,4%. L. asaccharolyticus był również rzadko spotykany u noworodków i dzieci. Naukowcy mieli także dostęp do 37 próbek ze starożytnych populacji, gdzie bakterię wykryto tylko w dwóch.
Badanie dostarcza wglądu w to, jak pojedynczy produkt spożywczy może mieć wpływ na ludzką mikrobiotę jelitową, co w dalszej perspektywie może prowadzić do wyjaśnienia mechanizmu prozdrowotnych właściwości kawy.
( L. asaccharolyticus, opisany po raz pierwszy w 2018 roku, to stosunkowo mało poznana bakteria. Wiadomo, że wytwarza maślan, będący markerem prawidłowej fermentacji jelitowej i wskazujący na odpowiednie trawienie i wchłanianie substancji odżywczych.)
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o