Zaburzenia procesu trawienia dotyczą większości polskiego społeczeństwa. Często spotykane są problemy z przemianą materii, funkcjonowaniem pracy jelit czy wątroby. Uważa się, że stosowanie roślin leczniczych oraz spożywanie warzyw i owoców wiąże się z niższym ryzykiem tych schorzeń. Korzystne efekty spożywania żywności pochodzenia roślinnego przypisano częściowo dużej zawartości przeciwutleniaczy. Figowiec pospolity (Ficus carica L., figa pospolita) to drzewo, którego owoce zawierające szeroką gamę bioskładników, w tym flawonoidy, kwasy fenolowe, karotenoidy i witaminy. Figi od stuleci są stosowane w medycynie tradycyjnej ze względu na ich działanie prozdrowotne, w tym na problemy żołądkowo-jelitowe i metaboliczne. Ekstrakty z figi wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, hepatoprotekcyjne, regulujące przemianę materii. Innym składnikiem działającym wspomagająco na pracę jelit jest manna, czyli sok jesionu mannowego (Fraxinus ornus L.), naturalne źródło mannitolu, słodkiego alkoholu cukrowego o niskiej kaloryczności i zerowym indeksie glikemicznym. Dzięki temu może być stosowany jako zamiennik cukru, ale służyć jako środek łagodnie przeciwdziałający zaparciom.
Wytyczne żywieniowe w wielu krajach od niedawna skupiają się na ogólnych wzorcach żywieniowych w porównaniu z indywidualnym spożyciem składników odżywczych i ryzykiem chorób. Modyfikacje diety mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi wielu chorób przewlekłych, a terapia może obejmować również stosowanie suplementów diety, np. w przypadku osób chorych na cukrzycę, z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego czy mających problemy z funkcjonowaniem wątroby. Przykładem produktów, które mogą być pomocne w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego jest połączenie ekstraktów z figi pospolitej oraz soku jesionu mannowego, tzw. manny. Poniżej omówiono skład chemiczny, właściwości biologiczne i możliwości zastosowań tych produktów w łagodzeniu zaburzeń trawiennych.
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o