Żelazo jest niezbędnym pierwiastkiem wchodzącym w skład hemoglobiny. To ważny składnik mioglobiny, kolagenu i wielu enzymów. W czasie ciąży zwiększa się ilość krwi. Kobieta ciężarna potrzebuje dodatkowego żelaza do prawidłowego wzrostu dziecka i łożyska, szczególnie w drugim i trzecim trymestrze ciąży. Niski poziom żelaza w czasie ciąży może prowadzić do anemii, a ciężka niedokrwistość wiąże się z przedwczesnym porodem, niską masą urodzeniową i śmiertelnością niemowląt. Kobiety w ciąży potrzebują 27 mg żelaza dziennie (w porównaniu do 18 mg dla dorosłych kobiet w wieku od 19 do 50 lat, które nie spodziewają się dziecka). Najłatwiej przyswajalnymi źródłami żelaza w diecie (żelazo hemowe) są chude mięso, drób i ryby.
W czasie przebiegu ciąży u kobiety wzrasta objętość osocza o ok. 30–50%, co skutkuje zmniejszeniem ilości krążącej hemoglobiny we krwi. Organizm, aby to uzupełnić, wykorzystuje zapasy żelaza. Zmiany w objętości osocza zaczynają się pomiędzy 6. a 12. tygodniem ciąży i trwają do 34. tygodnia. Dodatkowo żelazo jest wykorzystywane do syntezy erytrocytów płodu oraz łożyska. Poza wymienionymi przyczynami do niedoborów tego pierwiastka może dochodzić poprzez jego niedobór w diecie oraz zaburzenia wchłaniania.
Żelazo w czasie ciąży jest niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu. W organizmie matki obniża się poziom hemoglobiny oraz zmniejsza się również ilość żelaza. Do pewnego momentu anemię u ciężarnych traktuje się jako stan fizjologiczny ciąży, jednak nie można tego lekceważyć. Spożywanie produktów bogatych w żelazo w ciąży lub podawanie jego preparatów jest konieczne do prawidłowego rozwoju dziecka (m.in. kształtowanie mózgu), jak również funkcjonowania łożyska i dotlenienia macicy.
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o