Rocznie na świecie HCC rozpoznaje się u ponad 750 tys. osób (większość przypadków dotyczy Azji, a niemal połowa wszystkich przypadków odnotowywana jest w Chinach). Liczba przypadków w Stanach Zjednoczonych wzrosła od 1980 r. ponad trzykrotnie. W Europie liczba przypadków raka wątroby również rośnie – co roku odnotowuje się ponad 80 tys. przypadków i około 77 tys. zgonów. W Polsce, tak jak w innych krajach cywilizowanych, liczba przypadków HCC wzrasta. To jeden z najczęściej występujących nowotworów.
GP: Jakie objawy mogą sygnalizować rozwój HCC? Kto znajduje się w grupie ryzyka rozwoju tego nowotworu?
M.K.: Bazą występowania HCC jest wcześniejsza choroba wątroby. To głównie marskość wątroby, spowodowana przewlekłym zapaleniem wątroby (typu B lub C) lub spożywaniem alkoholu. Alkohol to jeden z głównych czynników, który prowadzi do poalkoholowego uszkodzenia wątroby. Również otyłość, która jest chorobą cywilizacyjną i powoduje niealkoholowe stłuszczenie wątroby, może być przyczyną HCC. Inną chorobą cywilizacyjną, która prowadzi do niealkoholowego stłuszczenia wątroby i do rozwoju HCC, jest cukrzyca. Dlatego tak ważne jest utrzymywanie i kontrolowanie poziomów cukru u osób, które chorują na cukrzycę.
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o