2014-03-27 Artykuł

Profilaktyka pierwotna i wtórna schorzeń układu sercowo-naczyniowego

w oparciu o składniki pochodzenia naturalnego

Rozwój technologiczny związany z postępem cywilizacyjnym przyczynił się do gwałtownych zmian, które z jednej strony są korzystne z punktu widzenia osiągnięć i związanych z nimi udogodnień, z drugiej jednak strony, wpływają niekorzystnie na zdrowie i życie człowieka. Zanieczyszczenie środowiska naturalnego, spożywanie zmodyfikowanej, zawierającej konserwanty żywności, siedzący tryb życia i w końcu przewlekły i nasilony stres, prowadzą do zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu

Korzystanie z osiągnięć cywilizacji „wyręcza” nas z wykonywania wielu czynności, natomiast zmiany w sposobie żywienia powodują nadmierną podaż energii przy jednoczesnym spadku wysiłku fizycznego. Tym samym ilość przyjmowanych wraz z pożywieniem kalorii nie jest skutecznie spalana, lecz magazynowana w postaci tkanki tłuszczowej. Zaburzenie gospodarki lipidowej organizmu jest kluczowym czynnikiem rozwoju nadwagi, otyłości, miażdżycy i chorób serca. Zachwianie homeostazy lipidowej, które towarzyszy nadwadze i otyłości, polega na wzroście i wysokim stężeniu we krwi frakcji lipoprotein o niskiej gęstości (LDL – tzw. zły cholesterol) przy jednoczesnym niskim stężeniu lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL – tzw. dobry cholesterol) oraz na zwiększonym stężeniu triglicerydów. Niezwykle istotnym elementem profilaktyki nadwagi i otyłości jest zachowanie prawidłowej masy ciała poprzez stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety, zwiększenie aktywności ruchowej oraz rezygnację z używek. Takie postępowanie korzystnie wpływa na zmniejszenie nadwagi, normalizację poziomu cholesterolu, obniżenie stężenia LDL i wzrost stężenia HDL, a tym samym prowadzi do minimalizacji ryzyka rozwoju chorób układu krążenia

Copyright © Medyk sp. z o.o