2021-01-04 Artykuł

Preparaty modyfikujące skład mikroflory jelitowej należą do grupy najczęściej wybieranych produktów dostępnych w aptekach. Choć pozornie stanowią one jednorodną grupę preparatów, po dokładnej analizie okazuje się, że istnieje duże zróżnicowanie pod względem formy podania, składu jakościowego i ilościowego oraz statusu preparatu (produkt leczniczy, suplement diety). W niniejszym artykule przedstawiono informacje dotyczące mikroflory jelitowej, jej roli i sposobu modyfikacji, a także charakterystykę najważniejszych i najczęściej stosowanych probiotyków. Zwrócono również uwagę na wybrane aspekty praktyczne, w tym wpływ postaci leku i warunków przechowywania na skuteczność probiotyków, jak też potencjalne skutki uboczne.

Szczepy probiotyczne powinny być charakteryzowane nie tylko na podstawie rodzaju, czy gatunku, do którego należą, ale przede wszystkim na podstawie przynależności do szczepu, czyli do określonego zbioru mikroorganizmów,
posiadającego cechy tzw. szczepu wzorcowego (syn. szczep referencyjny, szczep odniesienia). Wspomnianą przynależność oznacza się przez umieszczenie odpowiedniego symbolu literowo-cyfrowego obok nazwy gatunku i symbolu szczepu. Właściwości i charakterystyczne działanie danego probiotyku zależą od szczepu, do którego należą mikroorganizmy go tworzące. Każdy szczep powinien być traktowany indywidualnie, a potwierdzenie skuteczności danego szczepu nie może być także potwierdzeniem skuteczności innych szczepów danego gatunku

Copyright © Medyk sp. z o.o