Dieta roślinna może przynosić liczne korzyści zdrowotne. Celem badania była ocena wiedzy lekarzy i studentów medycyny na temat diet roślinnych oraz ich zastosowania w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób. Ankietę przeprowadzono wśród 148 lekarzy i studentów medycyny. Wiedzę oceniono na podstawie opinii wobec stwierdzeń dotyczących zaleceń żywieniowych i wartości odżywczej diety roślinnej oraz jej wpływu na zdrowie w 5-stopniowej skali Likerta. Średnia ocena wiedzy wyniosła 3,88±0,45. Najwyższy poziom wiedzy odnotowano przy stwierdzeniu „u osób na diecie roślinnej trzeba uważnie monitorować poziom witaminy B12” (4,48±0,90), a najniższy przy stwierdzeniu „dieta roślinna jest niewskazana u kobiet ciężarnych i małych dzieci” (2,80±1,42). Kobiety miały istotnie wyższą wiedzę (3,98±0,43 vs. 3,73±0,51; p=0,010). Wyniki badania wskazują na dobrą wiedzę lekarzy i studentów medycyny, jednakże rozszerzenie edukacji mogłoby korzystnie wpłynąć na ich kompetencje w zakresie dietoterapii i profilaktyki chorób.
Przewlekłe choroby niezakaźne, takie jak choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca typu 2, niektóre nowotwory oraz otyłość, będące skutkiem rozwoju współczesnej cywilizacji, stanowią jedno z największych wyzwań zdrowia publicznego XXI w. Głównymi czynnikami zwiększającymi ryzyko ich wystąpienia są: niezdrowa dieta, niedostateczna aktywność fizyczna oraz stosowanie używek. W kontekście diety szczególnie szkodliwe jest nadmierne spożycie produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe, tłuszcze trans, sól oraz cukier. Szacuje się, że 80% przypadków chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2 oraz 40% przypadków nowotworów można by uniknąć poprzez odpowiednie zmiany stylu życia, w tym diety. Kluczowym elementem prewencji jest zatem zmiana nawyków żywieniowych. Istnieje wiele modeli żywienia o udowodnionych korzyściach zdrowotnych, wśród których wymienia się diety: śródziemnomorską, Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), wegetariańską lub fleksiwegetariańską. I właśnie te ostatnie, ze względu na rosnącą w ostatnich latach popularność diet roślinnych, wydają się szczególnie warte uwagi.
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o