2019-10-25
Artykuł
Żywienie dzieci, szczególnie w pierwszych latach życia, stanowi ważny element dbania o zdrowie, zarówno w bieżącym czasie, jak i w przyszłości. Mimo że wiedza o wpływie odżywiania na zdrowie i rozwój dziecka jest powszechna, to problem nadwagi, otyłości oraz wielu chorób dietozależnych jest w Polsce coraz większy i dotyka coraz młodszych dzieci. Niewątpliwie związane jest to z niewłaściwym odżywianiem i mało aktywnym trybem życia oraz brakiem właściwych wzorców ze strony dorosłych. Jednocześnie brakuje systemowych rozwiązań, które wprowadzałyby edukację zdrowotną dla rodziców, dzieci i specjalistów opieki medycznej. Wczesne wprowadzenie dobrych nawyków żywieniowych u dziecka i rodziny to ważny element profilaktyki zdrowotnej, nie tylko w kontekście codziennej pracy z małymi pacjentami, ale też z perspektywy zdrowia publicznego i dobrostanu społeczeństwa.
Pracując z rodzicami małych dzieci musimy wziąć pod uwagę fakt, że sposób odżywiania i sposób spędzania wolnego czasu zależne są przede wszystkim od rodziców. Te dwa czynniki wpływają bezpośrednio na dziecko i to od pierwszych miesięcy życia, ale decyzje dotyczące zakupów spożywczych, przygotowywania posiłków, sposobu spędzania wolnego czasu zależą od dorosłych, którzy sprawują opiekę nad dzieckiem. Chcąc wpłynąć pozytywnie na nawyki żywieniowe dziecka, musimy przygotować się raczej na pracę z rodzicami niż samym dzieckiem, szczególnie jeśli dotyczy to małego dziecka – mniej więcej do wieku wczesnoszkolnego.
Rodzice podejmują decyzje dotyczące żywienia dziecka na podstawie swojej wiedzy, własnych nawyków żywieniowych, zwyczajów dotyczących zakupów spożywczych, ale też, podobnie jak inni dorośli, pod wpływem reklamy i promocji oraz rekomendacji osób, którym ufają.