2017-01-03 Aktualności

Podczas II Narodowego Kongresu Żywieniowego, organizowanego przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), zostaną przedstawione różne aspekty żywieniowego zapobiegania i leczenia chorób nowotworowych oraz żywieniowych czynników ryzyka. Przewodniczącym Komitetu Naukowo-Organizacyjnego jest prof. dr hab. Mirosław Jarosz.

Szanowni Państwo,

     Z ogromną przyjemnością i satysfakcją zapraszam do udziału w obradach II Narodowego Kongresu Żywieniowego „Żywność i żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2016”, który odbędzie się 27 stycznia 2017 r. na PGE Narodowym w Warszawie.
    Głównym zagadnieniem II Narodowego Kongresu Żywieniowego będzie sposób, w jaki można w Polsce istotnie zmniejszyć zachorowalność na nowotwory złośliwe.

    W tracie obrad przedstawione będą najnowsze badania naukowe Instytutu Żywności i Żywienia obejmujące podsumowanie kilkudziesięciu lat, ukazujące, jak zmiany żywieniowe i stylu życia Polaków wpłynęły na epidemiologię różnych nowotworów złośliwych. Poza tym przedstawione będą aktualne zalecenia dla populacji ogólnej w celu zmniejszenia zachorowań na nowotwory złośliwe, jak również zalecenia dotyczące żywienia i aktywności fizycznej, które zwiększają skuteczność postępowania terapeutycznego w chemioterapii i radioterapii u chorych z wykrytymi nowotworami. W kolejnych sesjach Kongresu przedstawione będą również najnowsze zalecenia dla chorych w remisji oraz dla chorych po wyleczeniu nowotworu złośliwego w celu uniknięcia wznowy lub zachorowania na nowotwór w innej lokalizacji. Wśród pozostałych tematów, które będą poruszone w czasie obrad II Narodowego Kongresu Żywieniowego, przewidziane są zagadnienia i standardy dotyczące żywienia w szpitalach jako elementu leczenia oraz żywienia kobiet w ciąży jako ważnego elementu prewencji u potomstwa nie tylko otyłości, lecz także przewlekłych chorób niezakaźnych (nowotworów, udarów, zawałów, osteoporozy).

Z poważaniem,
prof. dr hab. Mirosław Jarosz

Przewodniczący Komitetu Naukowo-Organizacyjnego

Copyright © Medyk sp. z o.o